Suplementy diety kojarzą się nam zwykle z aptekami. Niewielu zdaje sobie sprawę, jak wiele z nich znajdziemy… w kuchni! Kurkuma to jedna z najpopularniejszych przypraw pochodzących z Dalekiego Wschodu. Zawarta w niej kurkumina wykazuje dobroczynne właściwości na które warto zwrócić uwagę by w prosty sposób poprawić swój stan zdrowia. Chcesz wiedzieć więcej o kurkumie i kurkuminie? Czytaj dalej!
Co to jest kurkuma?
Wiemy, że nie każdy jest miłośnikiem intensywnych smaków Dalekiego Wschodu zainteresowanym tamtejszymi przyprawami. Wyjaśnijmy na wstępie co to jest kurkuma.
Kurkuma (ostryż długi) stosowana jest jako przyprawa bądź jako żółty barwnik. Ma w sobie tak zwane kurkuminoidy, czyli związki wykazujące, jak się okazuje, prozdrowotne właściwości. Wśród kurkuminoidów dominuje kurkumina i to właśnie ona jest kluczowa jeżeli mowa o naturalnej suplementacji ostryżem.
Właściwości prozdrowotne kurkumy
Tym co wpływa na popularność kurkumy i samej kurkuminy są właściwości przeciwzapalne. Po tę przyprawę i suplementy z kurkuminą chętnie sięgają osoby cierpiące z powodu chorób autoimmunologicznych. Ta substancja ma także szerokie działanie nowotworowe, czym zasłużyła na jej szerokie zastosowanie w profilaktyce schorzeń onkologicznych.
Dobra kondycja układu pokarmowego jest niezwykle ważna nie tylko dla naszego zdrowia fizycznego, ale też psychicznego. Suplementacja kurkuminy redukuje problemy jelitowe i generalnie pomaga zapomnieć o niestrawności. Zmniejsza nawet ryzyko zapadnięcia na nowotwory układu trawiennego – niezwykle podstępne i trudne w leczeniu. Dobra kondycja jelit oznacza zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej, co wpływa na odporność całego organizmu a nawet nastrój. W jelitach powstaje bowiem serotonina, czyli ,,hormon szczęścia”. Poza wsparciem dla żołądka i jelit, kurkumina chroni wątrobę.
Kurkumina jest bezlitosna dla bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów – na suplementacji skorzysta nasz układ odpornościowy. Stosuje się ją między innymi w walce z helicobacter pylori – bakterią siejącą spustoszenie w ludzkim żołądku.
Badania pokazują także pozytywny wpływ tej substancji na układ krążenia – obniżenie przyrostu złego cholesterolu i regulacja poziomu cukru – a nawet układ nerwowy. Okazuje się, że podawanie kurkuminy pacjentom cierpiącym na choroby neurodegeneracyjne, na przykład Alzheimera czy Parkinsona, poprawia funkcjonowanie ich mózgów. Zainteresowany? Przejrzyj więc naturalne suplementy z kurkuminą na https://zawszenaturalnie.pl/1262-suplementy.
Kurkuma – do czego jej używać?
Kurkuma to bardzo wyrazista przyprawa, której warto spróbować szczególnie w daniach inspirowanych kuchnią orientalną. Świetnie komponuje się z ryżem i nadaje mu intensywnie żółty kolor, a warzywa strączkowe wzbogacone ostryżem długim nabiorą smaku i aromatu jakiego do tej pory nie znaliśmy. Kurkuma uzupełni każde danie mięsne, szczególnie drobiowe, wymagające wyrazistego akcentu. Przyswajanie kurkumy zwiększa się jeśli dodamy do niej piperynę – składnik pieprzu czarnego – i olej kokosowy. Obu nie brakuje w daniach kuchni Dalekiego Wschodu, ale i polskie przysmaki ,,polubią” kokosowy tłuszcz.
Zamiast dodawać ją do dań możemy także przygotować herbatkę z kurkumą. W sklepach z suplementami naturalnymi dostępne są gotowe kompozycje do zaparzania, ale łatwo także przyrządzić ją zupełnie samodzielnie. Jednym z nich jest sklep internetowy https://zawszenaturalnie.pl/, w którym znajdziesz m.in produkty bogate w kurkumine.
Osoby nielubiące smaku tej żółtej przyprawy również mogą skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Na rynku dostępne są wysokiej jakości preparaty suplementacyjne z kurkumą. Nietrudno znaleźć także kompozycje kurkumy i piperyny – nie ma potrzeby, by dla lepszej wchłanialności zagryzać tabletkę pieprzem!